Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

A csodálatos gyógyító víz – I. rész

577
HOZZÁSZÓLÁS:

A víz már ősidők óta gyógyítja az embert

A mai kor modern vívmányaihoz, bonyolult technikai eszközeihez és fejlett gyártástechnológiáihoz szokott ember általában nem feltételezi, s ha mondják is neki, nehezen hiszi el, milyen utolérhetetlen gyógyerővel rendelkezhet a víz – ez a hétköznapi, kémiailag is roppant egyszerű anyag, amely ősidők óta jelen van környezetünkben, jobbára szerényen és vizsemlegesen, csak akkor éreztetve fontosságát, amikor hiányzik. Tudjuk, hogy minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen annak felépüléséhez és élettani működéseihez, ám azon megütközünk, ha azt halljuk: hatásosan gyógyít nagyszámú panaszt, sőt nemegyszer hatásosabban, mint a korszerű orvosi eljárások és gyógyszeripari termékek.

James Herriot angol állatorvos írja egyik könyvében, hogy az 1940-es években, amikor kezdetét vette a gyógyítást forradalmasító antibiotikumok és egyéb szerek forgalmazása, egy mezőgazdász-gyűlésen ezekről tájékoztatták a gazdákat, mire egyikük így szólalt fel: – “Itt van ez a fiatal doktor, a James Herriot, milyen jól gyógyít, pedig csak hideg vizet .és keserűsót használ!” -, utalva saját tapasztalataira, amikor a lefestett kerítést megrágcsáló birkák mérgezésén keserűsóval, a tenyészbika napszúrásán pedig hideg vizes locsolással segített az állatorvos. Való igaz, napszúrás ellen ma, 2015-ben sincs hatásosabb orvosság, mint a hideg víz, és nem is kell hogy legyen mindaddig, amíg víz folyik otthon a csapból.

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

Persze manapság ritkán kerülünk olyan helyzetbe, hogy a napszúrás az életünket fenyegesse, és az emberi szervezet hatékonyabb hőszabályzása meg is óv bennünket attól, hogy olyan válságosra forduljon az állapotunk, mint egy szarvasmarhának. De azt elképzelni, hogy a testet rohamosan felemésztő , végletesen magas láz ellen az utolsó pillanatban is a leggyorsabb és leghatásosabb orvosság a hideg víz legyen, ez hihetetlennek hangzott az 1940-es években éppúgy, mint napjainkban.

A locsolás

A hideg vizes arclocsolás felpezsdít (például reggel ébredés után), jót tesz bágyadt, kimerült állapotban, testi vagy szellemi fáradtság, fejfájás, szemmegerőltetés ellen, valamint az arcbőr frissítése érdekében. Idegfájdalmak, ideggyulladások esetén, amilyen az isiász, a lumbágó, vagy az arcidegzsába, ne alkalmazzunk semmilyen hidroterápiás módszert. Habár a hideg víz gyulladáscsökkentő hatása kétségtelen, a tapasztalatok szerint ilyen esetekben akár a hő-, akár a hideg inger súlyosbíthatja a fájdalmakat.

A csukló locsolása hideg vízzel az intenzív mozgás, nagy hőség, esetleg erős felindultság miatt kihevült, “túlpörgetett” állapotban hoz enyhülést. Váltóvizes karlocsolást (meleg, majd hideg) alacsony vérnyomás, levertség, koncentrációzavar esetén célszerű alkalmazni. A meleg illetve váltóvizes kar/láblocsolás segít a végtaghidegség problémáján. A comb és a lábszár hideg- vagy váltóvizes locsolása csökkenti a magas vérnyomást, javítja a láb artériás és vénás keringését, meg szünteti a pangást, enyhíti a visszérbántalmakat, ezen kívül jót tesz idegesség, alvászavarok, nyugtalan alvás esetén.

A váltózuhany, azaz az egész test locsolása meleg, majd hideg vízzel, általános keringésjavító hatású, javítja a vérellátást, az erek rugalmasságát. Felüdít, elűzi az álmosságot, fokozza az edzettséget (a szervezet hőszabályzó képességét), élénkíti a szervek működését. Nem utolsósorban pedig a bőrt is szépíti, simává és feszessé teszi. Legalább egyszer, de akár kétszer, háromszor, négyszer is válthatjuk a meleg és hideg zuhanyt, úgy, hogy mindig hideggel fejezzük be. A vízsugár legyen elég erős ahhoz, hogy kellőképpen jelentős ingereket közvetítsen , hőmérséklete pedig annyira meleg, ami még nem éget, és a lehető leghidegebb, ami képes folyni a csapból. A meleg és hideg vizet átmenet nélkül váltogassuk.

Víztaposás

Ugyancsak a Kneipp-kúra részeként terjedt el. Víztaposás végezhető sekély vízben (szabadban, vagy kádban), harmatos fűben vagy havon, természetesen meztelen lábbal. A víz hőmérséklete 18 oC alatt legyen, amit rendszerint már elég fagyosnak érzünk. Ha vízben taposunk, minden lépésnél emeljük ki lábunkat a vízből, “gólyalépéssel”. Ezt a kezelést reggel ébredés után, valamint este lefekvés előtt érdemes végezni. A taposás ideje néhány perc, maximum 20 perc legyen, ezután azonnal melegítsük vissza lábunkat: törüljük meg, húzzunk meleg zoknit, vagy – este – mindjárt bújjunk ágyba és jól takarózzunk be. A víztaposás fokozza az edzettséget, a kórokozókkal szembeni ellenállást, továbbá javítja a vérellátást és erősíti a láb ereit. Stressz, frontérzékenység, kimerültség, alvási nehézségek esetén is a javunkra válhat. Ne alkalmazzuk végtaghidegség, akut húgyúti fertőzés, isiász, lábszárizomgörcs állapotában.

577
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]