Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

A cukor veszélyei – Miért válasszuk helyette a mézet?

575
HOZZÁSZÓLÁS:

Az étkezési cukrot, más néven szacharózt egy glükóz és egy fruktóz molekularmez-mezek-meheszeti-akacmez-12ész alkotja. A szacharózt cukorrépából vagy nádcukorból vonják ki, összetett kémiai eljárások során finomítják, minden “nem odavalót” kivonnak belőle, beleértve olyan értékes összetevőket is, mint a vitaminok, ásványi sók, a protein és más fajta cukrok stb. Így állítják elő azt a fehér terméket, amelyet mindannyian ismerünk, és amely ekkorra már csak üres kalóriákat tartalmaz, nincs benne egyetlen olyan összetevő sem, amely hasznos lehet szervezetünk számára (se B-vitaminokat, se enzimeket nem tartalmaz).

Túl sok cukrot fogyasztunk

A cukor először a XVIII. században került az asztalokra, előtte gyümölcsöt vagy mézet használtak édesítésre. Szépen fokozatosan egyre elterjedtebbé vált, míg végül az utóbbi évtizedekben népszerűsége robbanásszerűen megemelkedett.

Az egy főre jutó évi átlagos magyar cukorfogyasztás körülbelül 34 kg. Ez a hatalmas mennyiség rejtve van jelen mindennapi ételeinkben: a péksüteményekben, a szénsavas üdítőkben, a gyári gyümölcslevekben, a lekvárokban (elérheti a 70 százalékot is!), a fogkrémekben (vajon nem pont a cukor a leginkább felelős a fogszuvasodás kialakulásáért?), a konzervekben és dobozos ételekben, a gyógyszerekben, vitaminokban (aki nem hiszi, olvassa el a címkét) és természetesen az összes süteményben. A cukorról már egy ideje tudjuk, hogy számos betegséggel hozható összefüggésbe, elsősorban az elhízással.

A cukor valójában tiszta energia

De ha nem hasznosítjuk azonnal (és általában ez történik az ülőmunka során), zsír formájában rakódik le a májban és a szövetekben, a bőr alatt. A cukor felelős az érelmeszesedésért is, ugyanis túl sok zsír rakódik le az érfalakon, így azok elveszítik rugalmasságukat. A túlzott cukorfogyasztás hozható összefüggésbe a hasnyálmirigy-elégtelenség kialakulásával is. Ez az a mirigy, amelyik az inzulint termeli.

Minden alkalommal, amikor cukrot fogyasztunk, a hasnyálmirigynek az a feladata, hogy annyi inzulint állítson elő, amennyire a sejteknek szükségük van ahhoz, hogy fel tudják venni a vérből a glükózt. Hosszú távon a hasnyálmirigy “kimeríti” alapvető tartalékait, és képtelenné válik arra, hogy kielégítse a szervezet igényeit. Ekkor jelenik meg a cukorbetegség, amelyet a vérben és a vizeletben felhalmozódott glükóz (a cukor egyik összetevője) jellemez.

A fogínysorvadás, amely ma már egyre több iskoláskorú diákot érint, mindig is összefüggésben állt a cukorfogyasztással. A szájba kerülő cukor, összekeveredve a nyállal olyan biokémiai folyamatokat indít el, amelyek először meggyengítik, majd tönkreteszik a fogzománcot.

A cukorfogyasztásnak van még egy rossz hatása: csak üres kalóriákat tartalmaz, ezért az emésztéshez és a tápanyag hasznosításához elengedhetetlen vitaminokat, enzimeket és ásványi sókat kivonja a szervezetből és kimeríti a tartalékainkat.

575
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]