Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

A masszázs története – I. rész

567
HOZZÁSZÓLÁS:

A masszázs minden valószínűség szerint ősidők óta ismert, mint az orvosi kezelés egyik formája, amelyet minden időben és minden kultúrában alkalmaztak. Már Hippokratész, a neves ókori görög orvos is megemlíti az „anatripszisz” fogalmát (lényegében ezt a masszázs görög elnevezése), más iratokban pedig szó van ‘tripsziszről’, azaz dörzsölésről, simogatásról, dögönyözésről.

Az elnevezés az arab „massah” szóból származhat, ami kézzel való simogatást jelent.

A kínaiak, indiaiak és egyiptomiak régi írásaiból kiderül, a masszázst betegségek megelőzésére és ezek, illetve sebek gyógyítására használták. A masszírozás fogalma legelőször egy i. e. 2700 táján keletkezett könyvben szerepel: „A reggeli ébredés után, amikor a vér lassan folyik és az ember ki van pihenve, a tenyérrel való simogatással elhárítható a megfázás, a szervek rugalmasak maradnak és a bajok megelőzhetők.” masszazs-5

Az ókori görög és római irodalomban már az időszámításunk előtti korszakokban is gyakran említik a masszázst, amit sportversenyek előtt és után, lábadozás közben, fürdés után és terápiaként különböző testi és lelki betegségek, búskomorság, asztma, emésztési zavarok esetében is alkalmaztak.

Az antik világ egyik legképzettebb orvosának, Galenus-nak (görögösen Galénosz, i. sz. 131-210), legalább tizenhat olyan írása van, amelyben szerepel a masszázs, és egy sor egyéb, hasonló kezelés. Számos megállapítása és elképzelése ma is megállja a helyét.
Galénosz a masszázsmódszereket három csoportra osztotta – kemény, közepes és gyenge -, és a következőket írta: „Javaslom a kezek simogató és körkörös mozgásának sokféle végzését, hogy lehetőleg minden izomrost mindenféle irányba elmozduljon.”
Ismerteti ezenkívül a gladiátorok küzdelem előtti és utáni masszázsát: „Megkenik őket olajjal, és addig dörzsölik a testüket, amíg az vörös nem lesz.”

A rómaiak ismert történetírójáról, Pliniusról az a hír járta, hogy nagyra becsülte masszőrjét és annyira hálás volt neki, hogy a római császárt megkérte, részesítse a legnagyobb kegyben, és adja meg neki a római polgárjogot.

A masszázsnak Indiában is régi hagyománya van. Az anyák masszírozzák kisbabáikat, és később a gyermekek is megtanulhatták ugyanazon kézmozdulatoknak szüleiken való gyakorlását. A masszázs az Ájurvéda (‘Az élet tudománya” – évezredes múltra visszatekintő indiai orvoslás) szerinti gyógykezelés elmaradhatatlan része. Ez a kezelési mód i. e. 1800 táján keletkezett. Abból áll, hogy gyógyfüveket, illatos növényi kivonatokat és olajokat dörzsölnek a bőrbe.

A masszázs kapcsán további történeti érdekességeket ITT olvashat>>>

567
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]