Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

A masszázs története – II. rész

579
HOZZÁSZÓLÁS:

Ahogy azt már az első részben is említettük, a masszázs más kultúrákban is a betegségek megelőzésére és az egészség megőrzésére irányult. Sir George Simpson 1895-ben megjelent ‘Voyage around the World’ (‘Utazás a világ körül’) c. útleírásában a Sandwich-szigetek lakóiról ezeket írta: „Szinte mindennap, sőt szinte óránként teleeszik magukat anélkül, hogy bármiféle testmozgást végeznének; azonban az a szokásuk, hogy lakoma után, és ahányszor csak alkalmuk van rá, dörzsöléssel (masszírozással) javítják a vérkeringésüket és emésztésüket, anélkül hogy ez kimerítené vagy kifárasztaná őket.”

James Cook kapitány (1728-1779) beszámol arról, hogy fájdalmas isiászából azután gyógyult meg, hogy tizenkét tahiti nő a feje búbjától a talpáig alaposan megmasszírozta.

A masszázs a 18. és 19. században Európában is megkezdte diadalútját. Az úttörő munkát a svéd Per Henrik Ling (1776-1839) végezte, akinek úgynevezett svéd masszázs eljárása hamarosan a kontinenst is meghódította. Nagy súlyt fektetett a tornáztatásra, kezeléseihez számos módszert alkalmazott: presszúra (nyomás), frikció (dörzsölés), perkusszió (“kopogtatás”, ütögetés) és rotáció (forgatás). masszazs-5
Per Henrik Ling munkássága a királyi ház megelégedését is kivívta: Stockholmban ennek is köszönhető, hogy masszázsintézet nyílt, és 1838-ban Londonban megnyílt az első Svéd Intézet. A századforduló táján már Olaszországban, Franciaországban és Amerikában is működtek ilyen intézetek. Ling munkásságának olyan nagy hatása volt, hogy a masszázsnak ezt a formáját még ma is sok helyen svéd masszázsnak nevezik.

A 19. század vége felé a masszázs már elfogadott gyógymódnak számított, amelyet neves sebészek, szívspecialisták és általános orvosok is előírtak. Az orvosok vagy maguk végezték a masszírozást, vagy másokat (többnyire nőket) tanítottak be a különböző módszerekre.
1894-ben nyolc szakképzett masszírozónő megalapította a ‘Society of Trained Masseurs’ (Szakképzett Masszírozónők Társasága) intézményt. Ebből alakult később ki a ‘Chartered Society of Physiotherapy’ (Fiziote-rápiai Társaság).

Az első világháború folyamán a masszázst főképpen idegsérülések kezelésénél és sokkhatások ellen használták.
Amikor Nagy-Britanniában egyre jobban elterjedt az elektromos masszírozókészülékek használata, a kézi masszázs veszített jelentőségéből, és kezdet alárendelt szerepet játszani. A kézi masszázst dilettantizmusként állították be, vitatva terápiás értékét. Azt állították, hogy korszerű gyógyszeres kezeléssel és új orvosi készülékekkel ugyanolyan jó eredményeket lehet elérni. A tapasztalat azonban azt bizonyítja, a gyógyszereknek káros mellékhatásaik lehetnek, és az emberi kéz ebben a tekintetben semmi mással nem helyettesíthető.

A masszázs terápiás értékét ma már senki sem vitatja, és a gyógyításban ismét elfoglalta a maga méltó helyét. Más kezelési módok kiegészítésére használják, és széles körben tekintik az egészségmegőrzés, a test felfrissítésének jól bevált eszközének.

579
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]