Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

Amit jó tudnia az A-provitamin és a fehérjék pótlásáról

595
HOZZÁSZÓLÁS:

A zöld színű zöldség annak a szervnek használ, amelyben a finom fehérje-anyagcsere folyamatok zajlanak, vagyis a májnak. Az A-vitamin vagy provitaminja, a karotin létfontosságú a fehérjefelhasználás szempontjából.

Melyek a legfőbb karotin források?

A kékeszöld mikroalgák, például a spirulina A-provitamin-tartalma rendkívül magas, és a zöld, a sárga színű zöldségekben is gazdagon előfordul. Kiváló leveles A-provitamin-forrás a kel, a petrezselyem és a vízitorma, valamint a tarlórépa, az amerikai kel, a cékla, a mustár és a gyermekláncfű zöldje.

A tekintélyes mennyiségű A-provitamint tartalmazó sárga színű zöldségek közül fontos a sárgarépa, az édesburgonya és a sütőtök, bár keményítőtartalmuk miatt ezek a növények megzavarhatják a magas fehérjetartalmú ételek, például a hüvelyesek emésztését.

A fehérjék pótlása

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

Akiknek jó az emésztésük, és nincs fehérjehiányuk, azoknak a keményítő-fehérje összeállítás nem okoz gondot, bár sokat segíthet az emésztésüknek, és még a szélképződést is csökkenti, ha a legnagyobb fehérjetartalmú ételeket az étkezés elején, elsőként fogyasztják el.

A nagy zsírtartalmú és/vagy magas fehérjetartalmú gabonafélék, mint a kamut, a zab, a tönkölybúza, a quinoa és az amaránt valószínűleg jobban megfelelnek a nagy zsírtartalmú állati fehérjéhez szokott nyugati embernek.

A quinoa és az amaránt fehérjetartalma majdnem ugyanannyi, mint a húsoké; egy másik gabonafélével kombinálva minden húsnál, állati eredetű ételnél nagyobb az aminosav-fehérje profilja. A quinoában ráadásul sok zsír és kalcium is van.

A zabban és a kamutban is sok a zsír; ezek idegi eredetű panaszoknál, ingadozó vércukorszintnél hasznosak.

Az erjesztett ételekben lévő fehérjéket és más tápanyagokat azért sokkal könnyebb megemészteni, mert a baktériumok és más mikroorganizmusok már előemésztették azokat. A mikroorganizmusok az ételben maradnak az erjedés befejeződése után, fehérjét és megfelelő körülmények között B12-vitamint termelnek.

Az erjesztés tökéletesen megváltoztatja az étel jellegét. A keményítő cukorrá és alkohollá alakul, és tömegesíti a fermentumokat. A miszóban, a szójaszószban és a savanyúságban a hozzáadott só szabályozza az erjedést. A gabona és a szójabab a bakteriális tevékenység révén áll össze a miszóban, a végeredmény általában nem okoz gondot azoknak sem, akik rendes körülmények között nem tolerálják együtt a keményítőt és a fehérjét.

Csakhogy nem árt az óvatosság, ha ezekből az ételekből akarunk fehérjéhez jutni. A szója és a gabona házasításából rengeteg aminosav keletkezik, amit a baktériumok aminosavai még tovább szaporítanak.

A fehérje felszívódását segíti, hogy élő közegben van, ezért már a kicsi, de elégséges fehérjemennyiség is nagyon könnyen hasznosul. Az ilyen fehérjéből jobb csak keveset enni. Mivel a miszó és a szójaszósz elkészítése több hónaptól akár két évig is eltart, meglehetősen előrehaladt bennük az erjedés.

Kis mennyiségben segítik az egészséges bélflóra kialakulását. A fermentumok, például a miszó mértéktelen fogyasztása azonban köztudottan kedvez a Candida albicans és a hozzá hasonló élesztőgombák szaporodásának.

A tengeri növényként ismert algák változatos fehérjetartalmuk mellett azért is figyelmet érdemelnek, mert nagyszerűen vegyíthetők a többi zöldséggel, gabonával, hüvelyessel. Értékes fehérje- és tápanyagforrást jelentenek, ásványianyag-tartalmuk összességében messze meghaladja a többi növényi és állati eredetű élelmiszerét.

595
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]