Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

Amit tudnia érdemes a cukor szükségességéről és veszélyeiről

131
HOZZÁSZÓLÁS:

A szénhidrátok nemcsak energiaforrásul és tartalék tápanyagul szolgálnak, hanem alkotórészei a nukleinsavaknak: a DNS-nek (dezoxiribonuklein-savnak) és az RNS-nek (ribonukleinsavnak), és ily módon az öröklődő információknak is, emellett pedig részt vesznek a sejthártya felépítésében.cukor-csapda-cukorbetegseg

A szénhidrátok szerepe

Valamennyi szénhidrát építőkövei a monoszacharidok, más néven „egyszerű cukrok”. A legfontosabb monoszacharid a szőlőcukor (glukóz), amelynek központi szerep jut anyagcserénkben. Nagy jelentőségű a gyümölcscukor (fruktóz) is, amely a hasonló kémiai felépítés alapján a glukóz tartalékanyagául is szolgálhat. Végső soron ebből a két monoszacharidból állnak a legfontosabb szénhidrátok.

Amikor a táplálkozás során szénhidrátokat veszünk magunkhoz, az emésztés első lépései már a szájban történnek, mivel a nyál bizonyos szénhidrátok lebontására alkalmas enzimeket tartalmaz. Ha egy darabka kenyeret igen sokáig rágunk, bizonyos idő múltán édes ízt érzünk, ami a benne levő keményítő lebomlására utal. A további feldolgozás a szénhidrát fajtájától függően a vékonybél különböző helyein megy végbe a hasnyálmirigy enzimei révén. A szénhidrátoknak egyszerű cukrokká való felbontása után ezeket a bél felszívja, s így a vérbe kerülnek.

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

Ezt követően a cukor testen belüli eloszlásában ismét megmutatkozik a hasnyálmirigy különös jelentősége: ez termeli ugyanis az 51 aminosavból álló inzulin hormont, amely a glukagonnal együtt a vér cukormennyiségét lehetőleg azonos szinten tartja.

Az inzulintermelés  zavarai

Ha valamilyen okból (vírusos fertőzés, oltási károsodás, hasnyálmirigy-gyengeség folytán) elégtelen az inzulintermelésünk, cukorbetegséget (diabétesz) kapunk, ami a vér magas cukortartalmában (vércukor) jut kifejezésre. A stressz is az adrenalin stresszhormon kibocsájtásával és az inzulin ehhez kapcsolódó gátlásával a vércukorszint emelkedéséhez vezethet. Éppen ezért a cukorbetegeknél stressz után emelkedik a vércukorszint, míg egészséges emberek ezt ki tudják egyenlíteni.

Inzulin előállításához a testben olyan ásványi anyagokra van szükség, mint a kálium és a kalcium. Nátriumfölösleg (amelyet például konyhasó vagy valamilyen tartósítóanyag hoz létre) kiszorítja ezeket az anyagokat, és ezért cukorbetegek esetében igen veszélyes.

Túlságosan sok kortizon is inzulinhiányt idézhet elő. S ebből a szempontból közömbös, hogy a kortizont valamilyen megbetegedés folytán maga a test termeli (sztereóid-diabétesz), avagy bőrbetegségek kezelése során kerül a szervezetbe a bőrön át. Emellett más mirigyek (például a pajzsmirigy) is befolyásolják az inzulintermelést.

A cukoranyagcsere zavara degeneratív elváltozásokat idézhet elő a hasnyálmirigyben és a májban, s az idegrendszer megbetegedését vonhatja maga után. Magas vércukorszint révén az egyszerű cukrok is fehérjével vegyülhetnek. Ennek egyfelől az a következménye, hogy kevesebb cukor áll rendelkezésre a sejtek energiaellátásához, másfelől ily módon fontos fehérjék válnak használhatatlanokká. Ezáltal például a szövet hiányos oxigénellátása léphet fel (az oxigénszállító fehérje megváltozása, vérszegénység), és változások következhetnek be a szem fehérjéiben. A szembetegségek nagy része túlzott cukorfelvételre vagy pontosabban szólva egyoldalú táplálkozásra vezethető vissza.

A háztartási cukor a testben való feldolgozása során nagy mennyiségben használ fel vitaminokat és ásványi anyagokat. A túlzott cukorfogyasztás következtében ezért mindig hiány támad ezekben az anyagokban.

Ez felnőtteknél fokozott ingerültségben, görcshajlamban, emésztési zavarban, félelemérzetben, a koncentrálóképesség gyengülésében, csökkent intellektuális teljesítőképességben, gyermekeknél pedig feltűnő dacosságban nyilvánul meg.

131
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]