Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

Bölcselet-e a jóga?

567
HOZZÁSZÓLÁS:

Az indiai bölcselet forrásai a Védák és az Upanisádok. A négy Véda: Rig-Véda, Ajur-Véda, Szama-Véda, Atharva-Véda, mintegy hindu evangéliumok. Ezeknek folytatása a Védánta és az Upanisádok, a kommentárok.joga6

A jóga több, mint bölcselet

Időszámításunk első századaiban hat bölcseleti rendszer alakult ki, de a jógának nincs semmiféle határozott, körülírható, rendszeres bölcselete. Ennek oka az, hogy a jóga valóságra törekszik, és az szavakkal, fogalmakkal teljes egészében át nem fogható.

Minden filozófiának vannak alapelvei, dogmái, amik hátráltatják az elmét a szabad gondolkodásban és kutatásban. Egyéni nézetek, vélemények és lelki hajlamok nem jöhetnek számításba, ha igazságról, tudományról, valóságról van szó.

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

A jóga tehát nem filozófia, elfogadja követőinek nézeteit, de túllép rajtuk. Ez egyáltalában nem azt jelenti, hogy a filozófia haszontalan tudomány, sőt: az igazi jógához éppen a filozófia vezetheti el a törekvőt, megéreztetve vele azt, hogy az értelmi szimbólumokon át kell lépni, hogy felfoghassuk a valóságot.

A szabad elme különben is úgy tekint a bölcseleti rendszerekre, mint az ezerarcú valóság különböző nézőpontjaira, mintegy látképeire. Minden filozófiai rendszer szinte csak szemüvege alkotójának, de nem lehet abszolút valóságok teljes kifejezője.

A filozófiai rendszerek

Hat hindu filozófiai rendszert ismerünk. Ezek: a védánta, a szánkhja, a jóga, a nyája, a vaisésika és a mímámszá. Közülük a szankhja és a jóga tanítása áll legközelebb a ma ismert jógához.

E rendszerek nagyjából megegyeznek abban, hogy az emberélet szenvedés, de ez kiküszöbölhető, ha elérjük a teljes igazságot, ami azt is jelenti, hogy a szenvedés egyeduralma tévedés. A jóga tehát helyesen jár el akkor, ha létünk alapjait kutatja, s az indiai bölcselet abban különbözik a nyugatitól, hogy az ember egyéni haladását szolgálja, végeredményben a felszabadulását.

Szenvedésünk oka tehát, hogy nem ismerjük igazi valónkat – magunkat, szellemünket, amely mélyebb a személyiségünknél (persona). Ez a tudatlanság az avidja.

Az emberi lélek érzékeink révén testhez kötött, de csak addig, amíg igazi lényének tudatára ébred. Ekkor – a hindu szerint – bekövetkezik a móksa: kiszabadul az örök körforgás, az újraszületések láncolatából (szamszára). A jógában a felszabadulás archaikus fogalma ugyanezt jelentette.

567
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]