Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

Ezért rendkívül értékes növényünk a diófa

574
HOZZÁSZÓLÁS:

A diófa hatalmas, terebélyes fa. Kérge fiatal korában sima és világosszürke, később sötétbarnás és repedezett. Páratlanul szárnyasán összetett, szórt állású levele 5-9 ovális, lándzsás levélkéből áll. Egylaki növény. Lecsüngő, porzós virágai 8-10 cm hosszú barkában fejlődnek.

diofa

Virágtakarójuk hattagú, zöld színű. Termős virágzata a fiatal ágak végén fejlődik. Termője a virágtakaróval összenőtt, bibéje kétsallangos. Termése csonthéjas. A gömbölyű, sima húsos rész először zöld, később megbarnul, és szabálytalanul válik le. A belső terméshéj kemény, ráncos, világosbarna csonthéj. Magva ráncos, húsos, kéthasábú sziklevelekkel.

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

A dió gyógyászati alkalmazása már az ókori orvosi feljegyzésekből ismert. Különösen a perzsák kedvelték. Valószínűleg ők ismertették meg a görögökkel a dió ma is termesztett fajtáját. Az idők folyamán a fa fontos gazdasági szerepre tett szert: a mag és a dióolaj az élelmezésben játszott szerepet, a fa fontos bútoralapanyag lett (puskatus is készült belőle), a zöld héjat a festékgyártásban alkalmazták.

Mindezek a felhasználási módok a mai napig élnek. Nagy Károlynak köszönhetően Franciaország nagyon hamar kiemelkedő helyet foglalt el a diótermelésben. A 19. századi Franciaországban egyre gyakrabban kezeltek a görvélybetegségeket diófalevéllel.

Hogyan használhatjuk  fel?

Felhasznált része:

A júniusban, júliusban leszedett és megszárított levelek.

  • Forrázat (elkészítési ideje 10 perc): egy liter vízhez 10 g szárított levelet kell adni. Hasmenés kezelésére napi három-öt csésze fogyasztása javasolt.
  • Enyhe főzet (elkészítési ideje 10 perc): egy liter vízhez 15-30 g friss levelet kell adni. A forrázathoz hasonlóan napi három-öt csésze fogyasztása javasolt.
  • Koncentrált főzet külső használatra (elkészítési ideje 10 perc): egy liter vízhez 50-100 g szárított levelet kell adni. Ez a főzet gargarizáláshoz (fogínygyulladás, afta, szájfekély, mandulagyulladás esetén), végbél- és hüvelybeöntéshez vagy a bőrelváltozásoknál az érintett terület lemosására használható.
  • Az apróra vágott levelek külsőleg borogatásként szolgálnak aranyér kezeléséhez és az emlők tejelválasztásának megállítására.

Milyen hatóanyagok vannak benne?            

A levelek főleg csersavat, de naftokinon-származékokat (hidrojuglont és az abból származó juglont), flavonoidokat, inozitolt, egy kevés eugenoltartalmú illóolajat és C-vitamint is tartalmaznak.

Az összehúzó hatású szárított levél (a benne lévő csersav és naftokinon-származékok miatt) erősítő, illetve hasmenés-és fehérfolyásgátló, valamint enyhén fertőtlenítő, gombaölő, szarusító és (juglontartalmának köszönhetően) érzéstelenítő hatást fejt ki.

Hogyan használhatjuk fel?

A szárított levelet elsősorban bőrproblémákra adják (ótvar, ekcéma, orbánc, fagyás okozta gyulladás, pikkelysömör, fekélyek, sipolyos sebek, tályog, viszketés, apró bőrfelszíni égési sebek, leégés, hajhullás, a hajas fejbőr viszketése és korpásodása).

Öblögetésre afta, fogínygyulladás, mandula-gyulladás, fehérfolyás és hüvelygyulladás, borogatásra aranyér és lábdagadás esetén használják.

Szájon át szedve segít megállítani a hasmenést; vízhajtásra és időszaki cukorbaj kezelésére is javallt. A kozmetológiában a diólevél (és a zöld héj) kivonata színezőként és hajszálér-stimulálóként használatos.

>>>Figyelem!

Az előírt adagolás betartása esetén nincs szűkség különösebb óvintézkedésekre.

574
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]