Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

Hogyan melegíti fel testünket a szauna?

706
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha az ellazulást a melegben keressük, a szaunában jó helyen járunk. Már a szaunafülkébszauna9e lépve száraz meleg árad felénk. Míg a test felületén 30-34 °C a hőmérséklet, a szauna kályhájában 80-95 °C uralkodik. Néhány perc elteltével megindul a hőcsere köztünk és a körülöttünk lévő levegő között.

A test hőszabályozása gőzerővel

Amint a fából készült szaunába érünk, bőrünk a felmelegedett levegő révén érintkezésbe kerül az extrém hővel. A levegő hőátadása mindenesetre viszonylag csekélyebb. Ez egy-részt azért van, mert a levegő rossz hővezető. Másrészt az egész bőrfelszínt védőréteg fedi.

Ez a vékony légréteg a test hőkisugárzása útján képződik, és egy bizonyos fokig leárnyékolja a szauna hőjét. A hőátadás egy másik módja a közvetlen bőrkontaktus a faanyaggal – amint leülünk vagy lefekszünk a felmelegedett padra. A szauna fülke fából épül. A szaunakályha által leadott hővel a fa akár 100 °C-ra is felmelegszik. A téli napozás ragyogó élvezet a testnek, és javítja a közérzetet.

A hőátadás útjai

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

Mivel a fa jól tárolja a meleget, a hőt lassan és egyenletesen sugárzási energia formájában adja le a helyiség levegőjének. A sugárzó energiának az a tulajdonsága, hogy hőt termel, amint egy tárgyra talál. Gondoljunk csak a hegyvidékek téli pihenőjére.

Sorban fekszenek meztelen felsőtesttel a síkunyhó előtti napozóteraszon, hogy lebarnuljanak. A napimádókat szemmel láthatóan nem zavarja, hogy a kinti hőmérséklet a fagypont alatt van -a napsugárzás felmelegíti őket. Közben maguk a sugarak nem melegek! A frekvencia a döntő, mellyel a bőr felszínére érkeznek.

A bőrszövetben atomi szinten rezgésbe hozzák a molekuláris szerkezeteket, miközben hő keletkezik. Ugyanezt a jelenséget tapasztaljuk a szaunában. Itt viszont a fa sugárzási energiája az, mely a testünket felmelegíti.

Fokozódó hőség a testben

„Melegvérűként” az ember képes igazodni az ingadozó külső hőmérséklethez. Többek között ez különbözteti meg a változó hőmérsékletű élőlényektől, a hüllőktől vagy a halaktól. Vegyük például a békát! A béka hidegben és hőségben is veszít aktivitásából. Ha közeleg a tél vagy a nyár, beássa magát az iszapba, és elmerevedik. Életműködése gyakorlatilag a nullára csökken.

Mi, emberek ezt nem engedhetjük meg magunknak. Az emberi szervezetnek 37 °C körüli testhőmérsékletre van szüksége. Ahhoz, hogy állandó szinten tartsuk testi és szellemi teljesítményünket, állandó hőmérsékletre van szükségünk. 

Ezt a trükköt úgy hajtja végre a szervezet, hogy télen meleget raktároz, nyáron pedig leadja a felesleges hőt. Mindehhez fontos segédeszköz a véreloszlás az erekben: magas külső hőmérsékletnél az agy azt az utasítást adja, hogy sok vér áramoljon a test peremterületeire, tehát a karba, a lábba vagy a bőrbe. Ilyen módon a szervezetünk kivezeti a hőt.

Ha viszont a kinti hőmérséklet alacsony, a test a belsejében tárolja a vért, és így az összes létfontosságú szervet – mint a szívet, a májat és a veséket – melegen tartja. A szaunában is azon fáradozik a testünk, hogy elegendő hűtésről gondoskodjon a vér újraelosztásával.

706
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]