Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

Hogyan szabályozható anyagcserénk diétával?

572
HOZZÁSZÓLÁS:

A diétának számtalan fajtája van. Némelyik többé-kevésbé jól megalapozott, más diéták meg egyszerűen csak divatosak. Anyagcserezavar esetén biokémiai szemszögből nézve is van értelme bizonyos célzott diétának, mégpedig addig, míg az anyagcsere szabályos menete helyre nem áll. Ezután ez a diéta elhagyható.fogyokuras-etrend-egeszseges-etelek-04

A diétát mindig kísérő eljárásként kell felfogni, nem pedig mint kezelést. Az a rendeltetése, hogy a szervezetet átmenetileg tehermentesítse, s nem szabad tartós állapottá válnia, hacsak nem olyan károsodásról van szó, amely már nem küszöbölhető ki (például előrehaladott cukorbajnál). Élelmiszer-allergiáknál is inkább az okokat kell gyógyítani, nem pedig minden élelmiszert elhagyni. Vezérelvünk ez lehetne:

„A diéta afféle mankó. Félredobható, amikor a törött láb meggyógyult. Ha ellenben előbb dobjuk el a mankót, elbukunk.”

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

Legyünk különösen óvatosak a diétával gyermekek esetében! A diétának is tartalmaznia kell minden olyan fontos tápanyagot, amelyre a gyermeknek szüksége van. Hiányos táplálkozás gyermekeknél életre szóló károsodásokat okozhat! Óva intünk az úgynevezett étkezési pszichózisoktól, amelyeket gyermekeknél gyakran vált ki a hosszabb időn át betartott szigorú diéta. Ha például hiperaktív gyermekeknél hosszabb időre elvonunk mindennemű cukrot, ezeknél a gyermekeknél akkora cukoréhség fejlődhet ki, hogy cukrot és csokoládét akár lopni is készek. Neurodermitiszben szenvedő gyermek, akinek kezelés helyett éveken át szigorú cukormentes diétát kellett betartania, végül állapotának romlását (bőrének a nyers húsig való leválását) is vállalta, csakhogy naponta egy kis édességet nassolhasson.

Ki ne érezné át a gyermekek vágyát? Nekünk, felnőtteknek is nagy erőfeszítésekbe és sok belső küzdelembe kerül a diétával járó lemondás. Még nehezebb a helyzetünk, ha a családban egyes-egyedül kell valamilyen diétát tartanunk. Éppen ezért, az anyagcsere-szabályozás mellé olyan diétát ajánlunk, amelyet az egész család betarthat anélkül, hogy „diétastressz” fenyegetné.

Hogyan végezzük az anyagcsere-diétát?

Mondjunk le a tehéntejről, mert ez olyan fehérjét (béta-lactoglobulint) tartalmaz, amelyhez az embernek nincs megfelelő emésztőfermentje. A megzavart anyagcserét különösen megterheli a tehéntej. Ez az egészséges szervezetre is igaz ugyan, de az könnyebben ki tudja egyenlíteni az ilyen megterhelést. Csak a csecsemőknek van körülbelül első életévükben oltófermentjük a tejfeldolgozáshoz. E kor után a tej megalvadt állapotban marad, mivel megfelelő fermentek hiányában a teljes előkészítése nem lehetséges. Szójatej és tejtermékek esetében ez a probléma nem áll fenn.

Ne használjunk soha dobozos tejet, mert ez mindig tartósítóanyagokat tartalmaz, és esetleg még botulinus-kórokozókkal is (oxigént nem tűrő baktériumok, amelyek főleg konzervekben maradnak fenn) meg lehet terhelve.

Kerüljük a tartósítószereket és a mesterséges színezőanyagokat. A tartósítóanyagok hatóanyagként nátrium-foszfátot, valamint emulgátorokat és stabilizálószereket tartalmaznak, amelyek megterhelik a testet. A nátrium-foszfát nátriumfölösleghez vezet, aminek különösen kedvezőtlen a hatása rákos megbetegedéseknél és allergiáknál, mivel ez túlsavasodáshoz vezet.

Hagyjuk el a kereskedelmi forgalomban kapható cukrot, mivel ezt a hasnyálmirigy enzimjeivel előbb fel kell bontani, hogy a szervezet számára hozzáférhetővé váljon. Anyagcserezavar esetén fontos, hogy mindenekelőtt a hasnyálmirigyet, de lehetőleg az egész emésztést tehermentesítsük. Ha átmenetileg lemondunk a rendes cukorról (a nyers cukrot is beleértve), gondoskodunk az ilyen tehermentesítésről. Ajánlható viszont a gyümölcs- és tejcukor vagy a méz.

Húsmentes étrend ajánlható reuma, köszvény esetén, valamint erős túlsavasodásnál, amely a nyál pH-értéke alapján állapítható meg. Rákos betegnél a húsfogyasztás teljesen tilos. Minden kolbászfajta nemcsak húst tartalmaz, hanem tartósítóanyagokat is. Ezek ezért anyagcserezavar esetén nem fogyaszthatók. Húsmentes étrendre van szükség pikkelysömör (pszoriázis) esetében és a haj erős korpásodásakor is.

Végső soron nincs olyan táplálkozás, amely maradéktalanul egészséges vagy egészségtelen. Az ember egészségi állapotától függően jó lehet az egyiknek, ami a másiknak árt. A legjobb tanács arra az esetre, amikor kételyeink támadnak: mindenből csak keveset együnk.     

572
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]