Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

Pályán vagy mezőn fussunk inkább?

675
HOZZÁSZÓLÁS:

Hamarosan tavaszodik. A hosszú időre zárt helyiségbe kényszerített szervezet számára kitűnő alkalom, hogy változatos terepen, könnyű tempóban végzett mezei futással felfrissüljön. A télen befutas-termeszet-ciporozsdásodott izmokat mozgásba hozzuk. A futás, mint testmozgás az egészséges ember — minden sportoló — munkaképességét és jó kondícióját nagyban emeli, mert jó hatással van, egyéb előnyei mellett a vérkeringésre és a légzésre.

A rendszeresen készülő futóatléták edzésmunkájának természetesen nélkülözhetetlen velejárója a mezei futás és versenyzés, de igen hasznos a különböző sportágakban leigazolt sportolók, sőt, a versenyszerű sportolásba be nem kapcsolódott tömegek részére is.

Milyen remek érzés tavasszal a napsütésben, könnyebb öltözékben kifutni a zöldülő természetbe. A környezet új érzésekkel ruházza fel az embert. A hullámos terepen szinte önmaguktól pörögnek gyorsabban a lábak, amikor lejtő közeledik. Vidáman dúdol az enyhe szellő valami ismeretlen nótát a fülünkbe, és azzal a lendülettel kaptatunk fel az emelkedőre is a túlsó oldalon.

A mezei futás előnyei

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

A mezei futás hasznosságát és célszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy olyan magas sportkultúrájú országokban, mint Anglia, hatalmas tömegek vesznek részt a tavaszi versenyeken. Igazolt és minősítetten sportolók, kezdők, fiatal és idősebb férfiak, valamint nők, nagy számban állnak rajthoz, hogy a különböző hosszúságú távot végigfussák.

A mezei futás ezen kívül alkalmas zártabb közösségek testmozgás igényének kielégítésére is, kialakítja és növeli az egészséges versenyszellemet.

Más sportágbeliek részére a tavaszi terepfutás igen jól beilleszthető az alapozási időszakba, és nagy segítség lehet a megfelelő állóképesség megszerzésében.

A rendszeresen versenyző futóatléták egész évi felkészülésébe a mezei futás és versenyzés pontosan és fontosan illeszkedik be. Az alapozás nagy munkáját sokkal nehezebb lenne zárt területen, épületekkel körülvett kis utcákon, stadionok salakján elvégezni, mint kint a szabadban, országutakon, erdei vagy hegyi ösvényeken.

Egy bizonyos idő múlva idegileg sokkal jobban igénybe veszi a pályán végzett, ugyanolyan erősségű munka a sportolót, mintha szabadban, változatos terepen csinálná. Főleg vonatkozik ez az alapozás hosszú, nehéz futásaira. ű

A változatos terepen való futás jobban megmozgatja egész testünk izomzatát, jobban erősíti lábainkat is. Hiszen az emelkedőkre való felfutáskor, — amikor rövidebbeket lépünk, és kissé előbbre kerül a törzs is — erőteljesebben dolgozik karunk, komolyabb az elrugaszkodás, erősödnek a combemelő izmok.

Enyhe lejtőn önkéntelenül hosszabbodnak a lépések, nyúlnak az izmok. Az iram magától is felgyorsul, változatossá, tehát hasznosabbá is válik. Zihál a tüdőnk, nehezebben szedjük a levegőt a kapaszkodókon, de mikor felértünk, újult erővel, kiengedve futunk tovább a lefelé kanyarodó úton.

A mezei versenyzés

A mezei versenyeken tanácsos részt venni minden közép- és hosszútávfutónak. Jó érzés a téli erős munka után levetkőzni, szögest húzni és újra versenyezni, fej-fej mellett küzdeni a hajrában, és esetleg győzni is. De egy dologra nagyon vigyázzunk! A mezei versenyzés nem végcél, hanem csak az idény kezdetét jelenti.

Súlyos hiba lenne, ha alapozó edzéseinkben már tekintettel lennénk egyes mezei versenyekre, és könnyebb edzésnapok, pihenők beiktatásával igyekeznénk pihentebbé, frissebbé tenni magunkat az előkészületi időszakhoz viszonyítva. Sok év tapasztalata az, hogy aki minden erejével a tavaszi versenyekre készül — tehát elhanyagolja az alapozás munkáját, és már ekkor formába hozó edzéseket végez — a későbbiekben hátrányba kerül a többiekkel szemben. Azokkal, akik a legfontosabb pályaversenyek idejére időzítik csúcsformájukat és nem a ,,mezeik”-re.

Mit csináljunk hát? Gondoljunk arra ismét, hogy a mezei versenyzés nem cél, hanem eszköz az eredményesebb felkészülésre. Ezzel már feleletet is adtunk problémánkra. Ne könnyítsünk az időszak célkitűzésein, a tervezett edzéseken.

Tehát ne hanyagoljuk el egy percre sem az állóképesség fejlesztését.Tekintsük a mezei versenyzést hasznos lehetőségnek. Felkészülésünkbe igen jól beilleszkedhet, és biztosítja a pályamunka megkezdése előtti hosszabb távok lefutását. A régen nem látott ellenfelekkel való találkozás, a versengés légköre, az esetleges küzdelem olyan új, télen ritkábban használt lehetőségeket biztosít, amelyek hatásossá és eredményessé tehetik a nyári, nagyobb feladatokra való előkészületet.

675
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
  1. Vitos Gábor szerint:

    Én Angliában éltem és az angol mezei futós versenyeken kaptam rá erre a sportra! Amiota a futósedzéseim 80%-át erdőn mezőn árjkon bokron át futó firge nyulként végzem az uccai háztömbkörüli futóversenyeken is jobb egyéni eredményeket érek el!

  2. Bálint Márton szerint:

    Mindenképpen a mezei futást részesítem előnyben. Korán reggel szoktam kimenni, nincs is annál jobb, mint a friss levegőn, madárcsicsergést hallgatva kocogni. Alig várom már a tavaszi szezon kezdetét.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]