Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

Mik a legfontosabb tudnivalók bélrendszerünkkel kapcsolatban?

577
HOZZÁSZÓLÁS:

Optimális működéséhez az egészséges bélrendszernek éppúgy szüksége van a táplálék cellulóztartalmú (rostos) anyagai kiváltotta mechanikus ingerre, minta bélbaktériumok (bélflóra) megfelelő összetételére.belrendszer

Ballasztanyagok adagolásával csak a mechanikai inger szabályozható. Ilyen ballasztanyagokat (például zabpelyhet, főzelékfélét) naponta kell fogyasztanunk, hogy a vékony- és vastagbél mindenkor munkára legyen serkentve.

Mi okozhat bélrendellenességeket?

Elégtelen perisztaltika (a bél ritmusos önmozgása, amely a béltartalmat továbbítja) a hasnyálmirigy vagy az epe elégtelen működésének a következménye is lehet. Olykor a hasnyálmirigynek és az epének a vékonybélbe való betorkollása előtti járatokban fellépő görcsök is akadályozzák az emésztőnedvek bejutását a bélbe, s így elmarad a bélműködés serkentése.

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

Az egyik érzékeny pont a bélflóra, amely részben a bélnyálkahártyára „tapad”, részben szabadon él a bélben. A nyálkahártyára tapadó baktériumok jelentősége abban rejlik, hogy az ételpépet feldolgozó újabb generációkat termeli, és egyúttal megakadályozza a kórokozó (patogén) baktériumok megtelepedését.

Ha a bélflóra összetétele gyógyszerek (például anti-biotikumok) következtében vagy más okokból megváltozik, hirtelen olyan baktériumok jelennek meg a bélben, amelyek nem oda valók, vagy eltűnnek olyanok, amelyekre a bélnek a működéséhez szüksége van. Ezt az állapotot diszbiózisnak nevezik.

A testidegen baktériumok mérgező anyagokat (például toxikus aminokat) termelnek, amelyek a bél útján kerülnek a szervezetbe, és a többi között megterhelik a méregtelenítő szerveket: a májat és a vesét, valamint zavart idézhetnek elő az agyműködésben.

Lelki problémák is kihatnak az emésztésre. Ideges reflexek útján, amelyek nem is tudatosulnak bennünk, befolyásolják a bél működését, és görcsökhöz, a bél nyálkahártyájának kiszáradásához vezetnek, idővel a bél tartalma így nem jut tovább, a rohamosan felszaporodó mérgek már nem távolíthatók el, és még jobban fokozzák azt a lelki labilitást, amely ezt az állapotot előidézte. Bélkomplikációk esetén ezért a kölcsönhatás folytán nemcsak az egész anyagcserét kell kezelnünk, hanem a pszichét is.

A legtöbb embernél a baktériumok és az ember közötti természetes életközösség már felborult. Sterilizált és denaturált élelmiszerek, helytelen étkezési szokások és életmód, környezeti ártalmak, mérgek és gyógyszertúlfogyasztás folytán a baktériumok és ember közötti egyensúly fokozatosan megbillen.

Ennek következménye: elégtelen vitaminellátás, kórokozók megtelepedése és a szervezet védőerejének mind erőteljesebb bénulása. Amikor aztán a kórokozó baktériumok a bélben dominálnak, már nem jut elegendő oxigén a szövetbe, s a mérgező salakanyagokat már nem sikerül elég gyorsan lebontani és eltávolítani. Ily módon óhatatlanul autointoxikáció (önmérgezés) következik be, s ennek az elváltozásnak az érzékelhető jelei az életerővesztés, a fáradékonyság, a depresszió, a koncentrációképesség hiánya, az agresszivitás és a félelem.

Az emberi szervezet immunrendszerében végbemenő folyamatokat hosszú időn át kizárólag a fertőzés és ennek elhárítása szemszögéből vizsgálták. Közben azonban kellőképpen ismertté vált, hogy szoros kapcsolat áll fenn az anyagcsere-folyamatok és az immunrendszer között.

Az egész testre kiterjedő immunrendszernek mintegy 80%-a a vékony- és vastagbél falazatában található. Például az immunglobulin (védekező tulajdonságokkal bíró fehérjetestek) nagyrészt a bélben képződik. A vastagbél nyálkahártyája az első és legfontosabb védőrendszer a mérgező anyagok ellen. Csak második helyen következik a máj, a vese, a nyirok, a tüdő és a bőrfelület.

Sok embernél a bél sokéves helytelen táplálkozás következtében beszüntette mozgási tevékenységét. Salakok, kérgesedések és megkeményedett anyagok a belekben gátolják a normális perisztaltikát (bélmozgást), és ily módon a bél tartalmának továbbítását. Az ilyen emberek, hogy ezen legalább némiképpen enyhítsenek, mind erősebb hashajtókat szednek, ezek viszont egyre inkább elpusztítják a bél nyálkahártyáját.

„Hamis” baktériumoknak a bélben való megtelepedéséhez az alapok mára csecsemőkorban kialakulhatnak, ha a csecsemő például nem szopik vagy az anya gyógyszereket szed. Ifjúkorban és középkorban az ilyen diszbiózisok gyakran antibiotikumok szedése következtében képződnek, amikor azt nem követi a bélflóra helyreállítása. A korosodás arányában (kb. 50 éven felül) különösen pregnánsan változik meg a bélflóra, s ezért az idősebb embereket nagyobb mértékben fenyegeti a bélrák is.

A vastagbél egyik fontos feladata az epesavak és a koleszterin lebontása. Ha ennek során a lebontásban részt vevő enzimek és baktériumok számára a pH-érték nincs az optimális sávban (kívánt érték: 6,5), a koleszterin nem bontható le. Ehelyett a bél ezt felszívja, s a vérképben hirtelen magas koleszterinszint jelentkezik.  

577
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]