Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

Mik azok az ászanák, és milyen hatásaik vannak?

590
HOZZÁSZÓLÁS:

A testtartások, vagyis az ászanák száma a legenda szerint – még a Gheranda Szajoga-poziciokmhita, az egyik leghíresebb jógakönyv is azt állítja – 8 400 000. Ez túlzásnak tűnik, és csak úgy értelmezhető, hogy minden testtartás végeredményben ászana, csak vannak célszerűbb, hasznosabb, ismertebb testhelyzetek az átlagnál.

Hogyan hatnak az ászanák?

Tagadhatatlan, hogy bármely mozdulatlan tartás, a legszabálytalanabb, a leggörbébb is bizonyos esetekben rendkívül hasznos lehet, sőt gyógyíthat.

Az ászanák titka a mozdulatlanság, amelyben hosszan kell időzni, órákig, hogy a keringés eloszlását befolyásolni tudjuk, hogy a kereszteződő bioelektromos áramok indukciós hatásait és általában a pangó vér- és nyirokterületek állapotát komolyan befolyásolni lehessen.

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

Fölösleges az ábrák és a legtöbbek számára kivihetetlen torz tartások ismerete, megközelítő elsajátítása, ahogy azokat sok jógakönyvben találjuk. Az ősi forrásnak számító Gheranda Szamhita a fent jelzett millióknál sokkal kevesebbet, 1600-at tart kiválónak. Egy másik híres könyv, a Hátha Jóga Pradipika (i. sz. XVI. sz.) csak tizenötöt emleget!

De mit is nevezünk ászanának?

Milyen legyen testtartásunk gyakorlat közben?

Három alapkövetelmény feltétlenül szükséges:

  1. stabilitás, biztonság,
  2. mozdulatlanság,
  3. minden erőfeszítés kerülése.

Döntő jelentőségű azonban, hogy minél hosszabb ideig tartson! Az ászana haszna időtartamától függ! Ha nem kapcsolódik is lélegzéshez, meditációhoz, önmagában is hasznos, csak kellő ideig tartson. S mennyi idő ez a kellő idő? Egy, két, három óra! Persze kezdők csak negyed-fél órát üljenek, és csak fokozatosan növeljék az adagot. Itt a kitartás a döntő. A mozdulatlanság még a kéz ujjaira is terjedjen ki.

A tájékozatlanok nem is gondolják, hogy ez mennyivel egészségesebb a fárasztó és napjainkban túlhajtott mozgásoknál, és mekkora haszonnal jár idegegyensúlyunk biztosítása szempontjából. A testgyakorlatok egyhangú, gépies mozgása természetellenes, üres és kimerítő.

A jógázók sajnos inkább arra törekednek, hogy minél többféle ászanát gyakoroljanak, pedig az a helyes, hogy egyet-kettőt, de minél tovább. Sok sikertelen gyakorlás e hiányosságban leli magyarázatát. A képes jógakönyvek rengeteg csábító vagy riasztó ábrája megtévesztőén hat, és elfeledteti az ászanák igazi jelentőségét.

Egy megszokott testhelyzet – egyetlenegy! – is elég az elmélyüléshez, a meditációhoz. A többit azonban kitűnően felhasználhatjuk egészségi, gyógyulási célból. Ezért orvosoknak különösen ajánlatos az ászanák tanulmányozása. Ezek is „testgyakorlatok”, mégpedig a javából! Testi-szellemi munkát végzők sokkal jobban kiegyenlíthetik testtartásuk hibáit, mint pár perces mozgásokkal egybekötött gyakorlatokkal.

Számtalan pozitív hatás

Jógaszakértők és ez ügyben tájékozott orvosok szerint az ászanák nem csupán a testegyenészetben (ortopédia), hanem szervi, idegi betegségekben is nagy haszonnal alkalmazhatók, és általában igen alkalmasak az egészség és az ellenálló-képesség fejlesztésére.

Az ászanák az ajurvédikus (az Ajur-védában leírt ősi keleti gyógymódokkal élő) és az európai orvosok tapasztalata szerint is növelik a természetes immunitást, tehát betegségek megelőzésére kiválóan alkalmasak.

„Belső tornának” is nevezhetjük őket, és kivitelük közben képzelőerőnket is bekapcsolhatjuk az ideghatások fokozása céljából. Erre a párosításra csábít az, hogy az ászanák elnevezésében gyakran találkozunk növények, madarak, állatok neveivel és azok tulajdonságainak képzetével.

Jegyezzük meg, hogy minden feszülés, erőszakolt tartás, egyoldalúság gátolja az életfolyamat szabad áradását, blokádot jelent, megköti energiáinkat, s ez vonatkozik a helytelenül végzett ászanákra is.

590
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]