Cikk hirdetés 5: 180px x *

KIZÁRÓLAG 1200px vagy szélesebb kijelzőn megjelenő hirdetési felület., a második jobb oldali oszlopban megjelenő hirdetési felület.

asd

Hello, World!

Tartsa edzésben a szívét kardio edzéssel, és maradjon fitt és fiatal sokáig!

598
HOZZÁSZÓLÁS:

Néhány métert futott, hogy elérje a buszt, de teljesen kifulladt, és a szíve majd kiugrik a helyéről… Ez azt jelenti, hogy Ön nincs túl jó kondícióban. Egy kis edzéssel változtathat a helyzeten.

A szív- és érrendszeri – kardiovaszkuláris – teherbíró képesség, melyet aerob fittségnek is neveznek, azt jelenti, hogy nem zihálunk, ha fel kell kapaszkodnunk egy dombra, vagy ha a szél lefújja a kalapunkat, és utánaszaladunk. Aki aerob szempontból fitt, annak a szervezete jobban bírja a fizikai megterhelést, jobbak a tartalékai, nem fogy el az ereje olyan hamar.

Ezenkívül, erősebb a szíve, amely így egy-egy szívveréssel több vért képes az erekbe juttatni. Ezért árulkodó a pulzusszám a szív állapotát tekintve. Ugyanakkor, aki legfeljebb néhány háztömbnyit tud sétálni a kutyájával, és máris elfárad, az nem tartja megfelelően karban a testét, és ezzel együtt a szívét és az érrendszerét sem.

Cikk hirdetés 2: 100% x *

KIZÁRÓLAG 400px felett, Cikk tartalomban megjelenő hirdetés.

Az a kardio edzés, azaz a tempós gyaloglás, a kocogás, a biciklizés és egyéb, a szívet igénybe vevő tevékenységek radikálisan késleltethetik a kardiovaszkuláris teherbíró képesség korral járó romlását. Egy 1499 férfi bevonásával végzett vizsgálat szerint a legfittebbek aerob teljesítménye szinte egyáltalán nem csökkent 30 és 70 esztendős koruk között. A mérsékelten fitt, illetve aktív embereknél 25%-os volt a romlás mértéke, míg az ülő életmódot folytató, elhízott embereknél az 50%-ot is elérte.

Mennyit? Milyen gyakran?sziv

A kardio edzés során folyamatosan terheljük a nagy izomcsoportokat, azaz karunk, lábunk, ülepünk és mellkasunk izmait, hogy a szívünk gyorsabban verjen. Ha kimelegszünk, megizzadunk és nehezen szedjük a levegőt, az azt jelenti, hogy alaposan megdolgoztattuk a szívünket.

A szakemberek ilyen jellegű testmozgásból hetente legalább három húszperces “dózist” javasolnak, bár a félórás nekifeszülések még hasznosabbak az egészségünk szempontjából. Ha a fő célunk az, hogy tovább éljünk, és fiatalabbnak érezzük magunkat, elegendő a 3×20 perc, ha viszont hegyi túrákra, hosszabb kerékpáros utakra készülünk, vagy örökmozgó unokáinkkal akarunk lépést tartani, érdemes gyakoribb vagy hosszabb edzéseket beiktatnunk.

Nem kell élsportolónak lenni!

A szakemberek korábban úgy tartották, hogy csak a megerőltető fizikai tevékenységek, így a futás vagy az intenzív kerékpározás használ a szívnek. Később azonban az aerob tevékenységeket kutató dallasi Cooper Intézetben és másutt is kimutatták, hogy a mérsékelt erőkifejtést igénylő testmozgás, így a tempós gyaloglás is jelentős szív és érrendszeri előnyökkel jár, és javítja az állóképességet. Ez a felfedezés milliók előtt tárja ki egy egészségesebb élet kapuját, hiszen a legtöbb embert az tartja vissza a testmozgástól, hogy nem hajlandó egy életre elkötelezni magát valamely sportág mellett.

>>> Fontos: Akinek korábban szívbetegsége volt, vagy jelenleg szívpanaszai vannak, illetve a szívbetegség kockázati tényezői – dohányzás, cukorbetegség vagy jelentős súlyfelesleg – jelen vannak az életében, csak orvosi felügyelet mellett fogjon bele bármilyen edzésbe.

Élvezzük az edzést, fokozzuk a tempót!

A testmozgás sokkal élvezetesebb, ha folyamatos fejlődést tapasztalunk. Ez pedig akkor történhet meg, ha edzéseink gyakoriságát, időtartamát és intenzitását fokozatosan növeljük.

Az edzésadag emelésének legegyszerűbb módja, ha változatlan időtartam és gyakoriság mellett egyre nehezebb edzéseket tartunk. Félórányi kényelmes sétával 85 kalóriát égethetünk el, gyorsabb tempóval viszont 136-ot. Az elégetett kalóriamennyiség energiafelhasználásunk mértékét mutatja, amely azzal is növelhető, ha hegynek felfelé gyalogolunk, kerékpározunk vagy kocogunk, illetve ha a szobabiciklit erősebb fokozatra állítjuk.

Sokan azt hiszik, hogy aki jobb fizikai állapotban van, az kevésbé izzad, pedig éppen fordítva igaz. Ez azért van, mert az edzettebb emberek szervezete hatékonyabban adja le a testmozgás során termelődött hőt.

Az erőkifejtést és az elégetett kalóriamennyiséget növelhetjük, ha az edzést hosszabb, lassabb tempójú és rövid, intenzív szakaszokra osztjuk. Kerékpározáskor tízperces bemelegítés után fél percig tekerhetünk olyan gyorsan, ahogy csak tudunk, majd 2 percig lassabban, fél percig ismét teljes erőből, és így tovább. Idővel csökkenni fog a szívverés normál ütemre való visszaállásához szükséges idő.

Ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba az edzést!

Az edzés hatékonyságának kulcsa a rendszerességben rejlik. A testmozgást ezért csak megelőző hatású gyógyszernek tekinthetjük, hiszen a gyógyszerszedést sem hagyja abba az ember “csak úgy”. Az aerob fittség, a jó kondíció ugyanis nem tart sokáig, hacsak nem tartjuk karban állandó, gondosan megtervezett edzésekkel.

Az elért jótékony hatás, így a jobb állóképesség, heteken belül eltűnik. Egy bizonyos edzettségi állapotot sokkal nehezebb elérni, mint megtartani, ezért soha ne adjuk fel a sportolást hosszabb időre. Ha a megszokott intenzitással semmiképpen sem tudjuk folytatni, próbáljuk a felére csökkenteni.
A kutatások adatai szerint körülbelül 12 hétig ez a csökkentett mértékű testgyakorlás is csaknem teljesen szinten tartja a jelenlegi edzettségi állapotunkat. Amikor pedig ismét lehetőségünk nyílik rá, fokozatosan emeljük az edzések intenzitását, időtartamát és gyakoriságát, amíg el nem érjük a korábbi szintet.

598
HOZZÁSZÓLÁS:

Cikk hirdetés 3: 100% x *

A hozzászólások felett megjelenő hirdetési felület.

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.

Cikk hirdetés 1: 300px x *
KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a cikk cím mellett jobb oldalt megjelenő hirdetési felület.

Cikk hirdetés 7: 100% x *

KIZÁRÓLAG 768 px alatt jelenik meg, a hozzászólás alatt.
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39

Cikk hirdetés 4: 300px x *

KIZÁRÓLAG 800px felett jelenik meg, a jobb oldali widgetek alatt megjelenő hirdetési felület, a kommentekkel egy sorban.

Cikk hirdetés 6: 120px x *

KIZÁRÓLAG 1000-1200 px közötti szélességű kijelzőn megjelenő hirdetési felület.

Lábléc hirdetés: 100% x *

A lábléc felett megjelenő hirdetési felület. Megjelenik cikk és kategória oldalakon.
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

BEJELENTKEZÉSElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ x ]

REGISZTRÁCIÓWant to Login? [ x ]

ELFELEJTETT JELSZÓ


[ x ]